21

TMZ

2011

Adım adım Android SDK kurulumu

Yazan: Barış Samancı
Kategoriler:Android

android sdk logo

Bir süredir daha önce geliştirmiş olduğum Java ME uygulamalara ek olarak android programlamaya giriş yapıp android cihazlar için mobil uygulamalar geliştirmek istiyordum, neden şimdi olmasın diyerek kolları sıvadım. Bu yazımda Android SDK kurulumu ve android uygulamalar geliştirmek için gereken platformun hazırlanmasını bulacaksınız.

Android java üzerine kurulu bir platformdur, bu yüzden java bilenlerin işi daha kolay. Java üzerine kurulu olduğu için Android SDK dan önce JDK'yı ve IDE olarak Eclipse'i kurmamız gerekmektedir. Daha sonra Android SDK ve Android Development Tools’u (ADT) kuracağız.

Her şeyden önce http://developer.android.com/ adresi bizim ana adresimiz olacak. Kurulum, çeşitli örnekler, makaleler vs. mevcut. Bu adres altında SDK sekmesinden Installing the SDK linkine tıklayalım. Kurulum için gereken adımlar karşımıza geldi. Java ile program yazacağımızdan Java geliştirme ortamının bilgisayarımızda kurulu olması gerekmektedir. Gereksinimlere burdan bakabilirsiniz. Linkte eclipse 3.5 ve üzeri, JDK5 veya JDK6 kurulu olması gerektiği yazıyor.Bu şartları sağlayanlar direk Android SDK kurulumuna geçebilirler.

İlk defa kurulum yapacaklar önce JDK’yı indirmelidirler.Bu adresten şuan için en güncel sürüm olan SE6 Update 26’yı indirebilirsiniz. Aşağıda sayfanın ekran görüntüsü görülmektedir. En soldaki düz JDK’yı indirin.

Java JDK Download Page

JDK’yı indirdikten sonra sırada Eclipse var. Bu linkten güncel sürümünü download edebilirsiniz. “Eclipse IDE for Java Developers” ı indirmeniz daha doğru olacaktır.

Eclipse Download Page

Şimdi sıra geldi Android SDK yı indirip kurmaya. developer.android sitesinden SDK sekmesine tıklayın ve download linkine tıklayın. Karşınıza gelen sayfadan SDK yı indirip kurun. Bu linkten erişebilirsiniz.

Android SDK Page

SDK yı indirip kurduktan sonra son ekranda güncelleme yapılsınmı diye size soracaktır. Evet derseniz SDK Manager çalışıp o anki uygun güncellemeleri, SDK platformlarını aşağıdaki görüntüdeki gibi size gösterecektir. İhtiyacınız olan güncellemeleri buradan seçip karşıdan yükleyip kurabilirsiniz. Bu işi SDK Manager’ı çalıştırıp daha sonrada yapabilirsiniz.

Android SDK and AVD Manager

Sırada ADT kurulumu var. Bu linkten ADT yi manuel olarak indirip eclipse ekleyebilirsiniz yada bu işlemi direk olarak eclipse üzerinden yapabilirsiniz. Böylece eclipse google’ın sunucusundan ADT’yi çekip kuracaktır. Bunun için önce eclipse’i açın. Ardından şu yolu izleyin. “Help>Install New Software”. Açılan pencereden sağ üstte gözüken “Add” butonuna basın. Açılan “ Add Repository” dialog penceresinde isim alanına “ADT Plugin”, Location alanına https://dl-ssl.google.com/android/eclipse/ girin.

Eclipse Add Repository

Karşımıza gelen pencerede “Developer Tools” seçeneğini seçin ve devam edin. Karşımıza lisans anlaşması gelecektir. Okuyup kabul edin :) Kurulum tamamlandıktan sonra eclipse’i yeniden başlatın. Son olarak android SDK yolunu eclipse bildirdiğimizde kurulum tamamlanmış olacak. Bunun için eclipse’te Window>Preferences yolunu takip edin. Açılan pencerede sol taraftaki listeden Android’i seçin ve SDK Location yazan yere bilgisayarınızdaki SDKnın yolunu girin. “Apply” dediğinizde bilgisayarınızda kurulu olan SDK platformlarını göreceksiniz.Eğer Android SDK kurulumundan sonra SDK Manager’a güncelleme yaptırmadıysanız bu liste aşağıdaki gibi boş gözükecektir.

Android Eclipse SDK Path

SDK platformlarını internetten indirmek için (Yazıdaki 3. Ekran görüntüsü) sdk klasöründeki SDK Managerı manuel olarak çalıştırabilir veya Eclipse’te Window sekmesinden “Android SDK and AVD Manager” seçeneğinden istediğiniz platformları internetten indirip kurabilirsiniz. Böylece kurulumumuz tamamlanmış olacaktır.

Daha sonra Eclips'te yeni Android Projesi oluşturup kod yazmaya başlayabiliriz. Yazdığımız kodlarıda AVD (Android Virtual Device) Managerda oluşturduğumuz emulatörler üzerinde çalıştırabiliriz. İşin güzel yani merak ettiğiniz android sürümlerinin emulatörünü burdan çalıştırarak birebir inceleme fırsatı bulabilirsiniz. İndirdiğiniz uygulamaları emulatöre atıp deneyebilirsiniz. Örneğin aşağıda Android 2.2 Froyo emulatörünü görebilirsiniz.

Android 2.2 Froyo Emulator

Aşağıda ise google'ın yeni gözdesi, son günlerde reklamını sıkça gördüğümüz Android Honeycomb. Fakat emulatörü inanılmaz yavaş çalışmakta. Hatta o kadar yavaşki çalışmıyor diyebiliriz :)

Android 3.0 Honeycomb Emulator

Şimdilik bu kadar. Bir sonraki yazıda Merhaba Android diyip ilk uygulamamızı yazalım.

Yorumlar
Yıldırım Doğru
22 Tem 2011 Cuma, 09:39 tarihinde yazmış.

Teşekkürler heyecanla bekliyorum devamını...

KIRIKDR
17 Kas 2011 Perşembe, 20:39 tarihinde yazmış.

merhabalar barış hocam ellerinize sağlık..güzel bir özeti olmuş android programlarını kurmak için.. Peki java öğrenmek için bir tavsiyeniz var mı ben C biliyorum java ile hic uğraşmadım... Sıfırdan javaya başlayan birisine tavsiyeniz ne olur merak ettim.. İyi günler iyi çalışmalar...

17 Kas 2011 Perşembe, 22:11 tarihinde yazmış.

Merhaba, kitaplardan kendin çalışarak öğrenebilirsin, Oracle'ın sitesinde API lerin dökümü ve çeşitli kaynaklar var, bunlardan yararlanabilirsin. Ama bu yol uzun ve zahmetli olur. Benim tavsiyem çoğu şeyi kısa sürede inceliğiyle birlikte öğrenebileceğin bir eğitim alman. İyi çalışmalar..

29 May 2012 Salı, 19:26 tarihinde yazmış.

Teşekkürler işime yaradı.Kolay gelsin.

Batuhan
12 Kas 2012 Pazartesi, 10:02 tarihinde yazmış.

Hocam elinize sağlık cidden sırf sdk için bile baya araştırma yapıyordum sonunda doğru arama sözcükleri ile sizin sayfanıza yolum düştü. Doğru linkleri de burada buldum. Teşekkür ederim

Ayaz
16 Tem 2013 Salı, 23:17 tarihinde yazmış.

Teşekkürler anlatımınız işime yaradı. başarılarınızın devamı dileğiyle..

11 Mar 2016 Cuma, 11:51 tarihinde yazmış.

Güzel anlatmışsınız tesekkürler.

Adınız *:
e-Mail Adresiniz *:  ??
Web Siteniz:
Yorumunuz *:
Kalan karakter sayısı: 500
 
 

Tasarım ve Programlama Barış SAMANCI
Her hakkı saklıdır.
barissamanci.net  ©  2010-2024