Yazan: Barış Samancı
Kategoriler:Donanım

solder mask color

Elektronik kart tasarlamayı sevenlerin, bu işi sanat olarak görenlerin, üretimden yeni gelen PCB lerin paketini açtığında uzun süre eserini inceleyenlerin en çok üzerine düşündüğü konulardan biriside lehim maskesinin hangi renk olacağıdır :) Lehim maskesi ve rengi basit bir özellik gibi görülsede fonksiyonel olarak kullanılabilmektedir. Bu yazıyı hazırlamak için son dönemde ürettiğim PCBleri örnek incelemeler için mümkün olduğunca farklı renklerde üretmeye çalıştım.

Yazan: Barış Samancı
Kategoriler:Donanım

M2M ( Machine To Machine) yada IOT (Internet Of Things) uygulamaları yaşamımızı kolaylaştırabilecek yada üretim kalitemizi epey arttırabilecek potansiyele sahip teknolojiler. Bu teknolojiler temel olarak cihazların birbirleri arasında direkt olarak veya herhangi bir sunucu vasıtasıyla konuşabilmelerini, bizim içinde cihazları uzaktan takip ve kontrol edebilmemizi sağlıyorlar. 2020 yılına kadar milyarlarca cihazın bu teknolojiler ile internete bağlanacağı ön görülüyor. Bu alandaki üreticilerde sürekli olarak IoT teknolojisine odaklı yeni ürünler çıkartıyor ve güncel seminerler düzenliyorlar. Ben de bu kapsamda 2013 yılında takip ve uzaktan kontrol uygulamalarım için ürettiğim bir kartımın uygulamasını bu yazıda paylaşmaya karar verdim. Bu kart bir önceki yazımda paylaştığım MCU32 kontrol kartım ile entegre çalışıyor.

Yazan: Barış Samancı
Kategoriler:Donanım

mcu32

Bir proje için 2013 yılında geliştirmiş olduğum bu kartı tanıtmaya karar verdim. O zamanlar için endüstriyel bir ortamdan RS232 üzerinden bir takım veriler okuyup USB veya ethernet üzerinden bilgisayara girmemiz gerekiyordu. Bu amaç için yeterli olsada kartı anakart mantığı ile tasarlamıştım. Genişleyebilir yapısı ile bir çok ihtiyacı fazlasıyla karşılayabilir kapasitededir. Kartın özellikleri,

29

MRT

2016

Yazan: Barış Samancı
Kategoriler:Yazılım

 

Bir yerden başlamak isteyen fakat nerden başlaması gerektiğine henüz karar verememiş arkadaşlardan sitemi yayına aldığımdan beri email almaktayım. Paf takımada sürekli, yeni, genç arkadaşlarımızın katıldığını düşünürsek giriş yapmak isteyen ama nerden başlayacağını bilemeyen sürekli bir kesim olacak. Bu yazıyı yazmamın amacı da detaya girmeden bilgim dahilinde örnekler vererek yeni arkadaşlarımızın kendi kararlarını doğru bir şekilde vermelerine yardımcı olabilmektir.

Yazan: Barış Samancı
Kategoriler:

satellite

Bu yazıda size daha önceden yapmış olduğum bir araştırmanın özetini aktaracağım. Kullanıma başlandığı ilk yıllardan bu yana önemini koruyan ve giderek daha çok ihtiyaç duyduğumuz bir teknoloji SAR. Askeri amaçlarla başlasa da günümüzde her gün kullandığımız cep telefonumuzdaki haritalardan tutun gezegenlerin haritalanmasına kadar çok geniş bir alanda insanlığın geleceğine ışık tutan bir teknoloji. SAR kısaltmasının Türkçe karşılığı Sentetik Açıklıklı RADAR’dır. Sentetik açıklıktan kasıt RADAR’ı taşıyan hava/uzay aracının RADAR sinyalleri arasında belli bir yol kat etmesi ve antenimizin büyüklüğünü sentetik bir şekilde bu yolun büyüklüğü kadar değerlendirip işlem yapabilmemizdir. Bulutlu, kötü havalardan etilenmemesi, karanlık ortamlarda görev yapabilmeside ayrı bir avantaj sunar. SAR dan önce RADAR’a değinmenin daha faydalı olacağını düşünüyorum.

RADAR Nedir? Nasıl Görev Yapar?

RADAR (Radio Detecting And Ranging) fikrinin arkasındaki iddia aslında basittir. Nasıl bir vadiye bağırdığımızda kulağımızla sesimizin karşı tepeden yansımasını duyuyorsak, nasıl gözümüzle bir ışık kaynağından yayılan ışığın cisimlere çarpıp yansıması sonucu cismi görüyorsak RADAR ile de bir elektromanyetik dalga gönderip cisimlerden yansıyan yankıyı uygun bir alıcı ile dinleriz. Böylece karşı cisim hakkında bilgi sahibi olmaya çalışırız.

Yazan: Barış Samancı
Kategoriler:KiCAD

kicad pcbnew logo

Sonunda baskı devre tarafına geldik :) Video eğitim serimizin son videosunda KiCAD de Pcbnew ile baskı devrelerimizi nasıl çizeceğimizi ve bazı püf noktaları size aktaracağım. En başta tasarladığımız usb microsd data logger kartının baskı devresini önceki videolarımızda oluşturduğumuz materyalleri kullanarak çizeceğiz ve gerber dosyalarını üretime göndereceğiz. İlk videodan itibaren oluşturduğumuz dosyaları, projeyi open hardware olarak bu başlık altındaki linkten indirebilirsiniz.

Yazan: Barış Samancı
Kategoriler:KiCAD

KiCAD de şemalarımızı Eeschema ile çiziyoruz. Şemalarımızı çizdikten sonra baskı devre kartımızı oluşturabilmek için gereken netlisti ve stok tutabilmek için gereken malzeme listelerini yine eeschema vasıtasıyla elde ediyoruz. Elimden geldiğince farklı alanları göstermeye, kullanmaya çalıştım. Bu videomuzda önceki videolarımızda hazırladığımız kütüphaneleri, komponentleri kullanarak beyaz sayfadan proje şeması sonuna kadar yaptığımız tüm işlemleri gösterdim.

Yazan: Barış Samancı
Kategoriler:KiCAD

kicad 3d pcb model

KiCAD'in 3B desteği de mevcut. 3B, baskı devre tasarımı için zorunlu değildir, olmasa da olur ama tasarladığınız kartları müşteriye sunmak, akademik tezlerinizde görsel olarak kullanmak isteyebilirsiniz. Örnekleri çoğaltmak mümkün. Böylesi durumlarda 3B görseller için en baştan kütüphanelerinizi oluştururken 3B modelleri ekleyerek devam etmeniz size sonrası için kolaylıklar sağlayacaktır. KiCAD 3B olarak .wrl uzantılı VRML (Virtual Reality Modeling Language) dosyalarını kullanır. Yine diğer KiCAD dosyalarında olduğu gibi bu formatta text tabanlıdır.

« Önceki 1 2 3 4 5 6 Sonraki »

Tasarım ve Programlama Barış SAMANCI
Her hakkı saklıdır.
barissamanci.net  ©  2010-2024