24

ŞBT

2016

KiCAD Part1: KiCAD Nedir? Tanıtım

Yazan: Barış Samancı
Kategoriler:KiCAD

KiCAD Logo

Merhaba dostlar, uzun zaman sonra tekrar yazmanın heyecanını ve mutluluğunu yaşıyorum :) Sizler için bir video seri hazırladım. Bu seride açık kaynak kodlu ücretsiz KiCAD EDA programını inceleyip kart tasarlayıp baskı devresini üreteceğiz. Sektöre yeni giren meraklı, lise çağlarında veya daha genç arkadaşlarımız da olabileceği açısından videoları herkesin anlayabileceği düzeyde ve açıklıkta hazırlamaya çalıştım. Ayrıca profesyonel üretim yapıyorsanız da KiCAD i yabana atmayın. Binlerce dolar ödediğiniz ödemeye devam ettiğiniz sektördeki programlar ile şimdilik aynı kapasitede olmasa da sonuçta aynı kalitede iş yapabileceğinizi biraz araştırdığınızda görebilirsiniz. Herhangi bir ücret ödemeden bahsettiğim programları kullanıyorsanız zaten kullanmamanız gerekir :) CERN parçacık hızlandırma organizasyonunun KiCAD'e sahip çıkması ve NASA'nın içindeki bazı departmanların da KiCAD ile tasarımlar yapmaya başlaması da bahsettiğimi doğrular yönde.

EDA nedir? EDA elektronik tasarım otomasyon programı deyiminin İngilizcesinin kısaltmasıdır. Yani KiCAD şematik ve pcb çizimi, kütüphane yönetimi, 3 boyutlu görüntüleme, üretim için gerber oluşturabilmesi kabiliyetleri bakımından bir elektronik tasarım otomasyon programıdır. Gönüllülük esasına dayalı olarak tamamen ücretsiz olarak GNU lisansı ile geliştirilmektedir ve ücretsiz kalacaktır. İlk olarak 1992 yılında Jean-Pierre Charras tarafından Fransadaki üniversitelerin teknoloji enstürülerinin bağlı olduğu bir kuruluşta çalışırken oluşturulmaya başlanmıştır. O yıllarda sayısı pek fazla olmayan gönüllüler tarafından geliştirilirken 2013 yılında CERN organizasyonunun projeye destek vermesi ile KiCAD'in gelişimi hızlanmıştır. Şuan güncel olan versiyonu 4.0.1 dir ve 2015 Aralık ayı içerisinde yayınlanmıştır. Bu tarihten itibaren benim gözlemleyebildiğim kullanıcı kesimi katlanarak artmaktadır. KiCAD 5 versiyonu için bug gidermeler ve yeni özellikler yol haritası tanımlanmış geliştirmeler devam etmektedir.

KiCAD'i bende 4 versiyonu çıktıktan sonra 2015 Aralık ayında öğrenmeye başladım ve öğrenirken sizler içinde eğitim serisi hazırlamaya karar verdim. Bu eğitimde örnek bir kart tasarlayıp üretime göndermeyi ve sonuçta baskı devre olarak çıktısını almayı öğretmeye çalışacağım. Şöyle bir senaryo planladım. Kart pil ile uzun süreler çalışabilecek. Enerji verimliliği maximum seviyede tutulmaya çalışılacak. Çalışma şekli, ne zaman uyuyup ne zaman ve ne kadar sıklıklıkla veri toplayacağını kullanıcı USB üzerinden gönderecek. Kart topladığı verileri microsd karta kayıt edecek. GPS, M2M gibi kartlarla çalışabilmesi için üzerinde UART bulunduracak. Nem, sıcaklık, basınç, ivmelenme gibi verileri on board olarak topyalabilecek. Ani ivmelenmelerde uykudan uyanıp kayda başlayabilecek. ADC ile dışardan takılabilecek harici sensörleri okuyabilecek.

Seri sonunda da kartı açık donanım (open harware) olarak ücretsiz olarak sitemde yayınlayacağım. İsterseniz indirip üzerinde incelemeler yapabileceksiniz.Video serinin amacı KiCAD'i kullanıp baskı devreyi üretimden almaya kadar olan süreci öğretmeyi kapsamaktadır. Kart mikrodenetleyici kontrolünde çalışacaktır. Çalışmalarımı bulabildiğim az vakitlerde yaptığımdan kartın yazılım geliştirme aşaması için söz vermiyorum. Fakat yazılıma da başlayıp bitirebilirsem hex dosyasını yine sitemde paylaşacağım. Videoları 1080p olarak ve sıkıştırarak hazırladım. Boyutları 50Mb-100Mb arasında değişmekte ve hızlı stream edip bant genişliğinizden yemeyeceğini düşünüyorum. Youtube dan kalite ayarlarını değiştirip 1080p olarak izlemenizi tavsiye ederim. Şimdi aşağıdaki ilk video olan KiCAD nedir videosu ile devam edelim.

Yorumlar
samet
07 Mar 2016 Pazartesi, 16:07 tarihinde yazmış.

Yahu kaç senedir belli periyotlarda siteye girip acaba yeni bir şey var mı diye bi umutla kontrol ediyorum. Yeni postları görünce şaşırdım, heyecanlandım garip bi sevinç oldu :) Tekrar yazdığınızı görmek güzel. Bir daha ara vermemeniz dileği ile.. Selamlar.

Adınız *:
e-Mail Adresiniz *:  ??
Web Siteniz:
Yorumunuz *:
Kalan karakter sayısı: 500
 
 

Tasarım ve Programlama Barış SAMANCI
Her hakkı saklıdır.
barissamanci.net  ©  2010-2024