24

ŞBT

2016

KiCAD Part3: Footprint Kütüphanesi Kullanımı

Yazan: Barış Samancı
Kategoriler:KiCAD

kicad pcbnew footprint editor logo

Video seriyi hazırlarken İngilizce bilmeyen arkadaşlarımızın da aklında birşeyler canlansın diye elimden geldiğince İngilizce olan terimleri ifade ettikten sonra Türkçe'sini de açıklamaya çalıştım. Fakat bazı terimleri olduğu gibi bırakmakta fayda gördüm. Örneğin footprint kelimesini olduğu gibi bırakmaya çalıştım. Türkçe karşılığı ayak izi anlamına geliyor. Bu ifadeden ziyade kılıf kelimesinin daha uygun olduğunu düşünüyorum fakat footprint olarak ifade edeceğim.

Üçüncü videomuz olan bu videoda komponentlerimizi baskı devre kart üzerinde yerleştirebileceğimiz footprint karşılıklarını nasıl çizebileceğimizi ve kütüphane oluşturabileceğimizi göstermeye çalıştım. Yine komponent tarafına benzer bir şekilde KiCAD ile gelen hazır footprint kütüphaneleri var. Ben yine kendi kütüphanemi oluşturmaktan yanayım. Farklı kütüphanelerdeki ihtiyacım olan footprintleri kendi kütüphaneme taşıyorum, olmayanları ise kendim çiziyorum. Bir süre sonra envanterim genişlemiş oluyor ve ihtiyacım olan herşey kendi kütüphanelerimde yer alır hale geliyor.

KiCAD footprint kütüphanesi dediğimiz aslında .pretty takısı ile biten klasörler. Bu klasörlerin altında footprintlerimiz .kicad_mod uzantısı ile text tabanlı dosyalarda belli formatlarda tutuluyorlar. Yeri gelmişken KiCAD de kullandığımız materyallerin neredeyse hepsinin text tabanlı dosyalarda tutulduğunu ifade etmek istiyorum. Copy / replace gibi komutlarla programı açmadan bir veya birden fazla nesneyi text editör vasıtasıyla düzenleyebilirsiniz.

Videolarda elimden geldiğince farklı alanları kullanıp sizlere göstermek istedim. Bu videoda öne çıkan başlıklar aşağıdaki gibidir. (Youtube sayfasında video açıklamasında başlıkların başındaki zamanlara tıklarsanız direk o noktadan izleyebilirsiniz) İyi seyirler.


01:19 Footprint Viewer ile KiCAD le birlikte gelen hazır footprintlere göz atma
02:38 Yeni footprint oluşturma
04:05 Yeni kütüphane oluşturma ve footprintimizi kaydetme
05:40 Kütüphane referansını KiCAD'e ekleme
08:12 KiCAD de mevcut kütüphanelerden kendi kütüphanemize footprint aktarma
10:24 Kullanacağımız bir sensör için yeni bir QFN footprint çizme
14:00 DIP kılıfa sahip pil tutucumuz için yeni footprint çizme

Bu yazıya henüz yorum yapılmamış.
Adınız *:
e-Mail Adresiniz *:  ??
Web Siteniz:
Yorumunuz *:
Kalan karakter sayısı: 500
 
 

Tasarım ve Programlama Barış SAMANCI
Her hakkı saklıdır.
barissamanci.net  ©  2010-2024