24

ŞBT

2016

KiCAD Part4: 3D Model Ekleme ve Ortam Değişkenleri

Yazan: Barış Samancı
Kategoriler:KiCAD

kicad 3d pcb model

KiCAD'in 3B desteği de mevcut. 3B, baskı devre tasarımı için zorunlu değildir, olmasa da olur ama tasarladığınız kartları müşteriye sunmak, akademik tezlerinizde görsel olarak kullanmak isteyebilirsiniz. Örnekleri çoğaltmak mümkün. Böylesi durumlarda 3B görseller için en baştan kütüphanelerinizi oluştururken 3B modelleri ekleyerek devam etmeniz size sonrası için kolaylıklar sağlayacaktır. KiCAD 3B olarak .wrl uzantılı VRML (Virtual Reality Modeling Language) dosyalarını kullanır. Yine diğer KiCAD dosyalarında olduğu gibi bu formatta text tabanlıdır.

Aslında diğer STEP, IGES gibi formatlarıda desteklese güzel olurdu. Parça üreticileri çoğunlukla bu iki formatı desteklemekte ve bu formatlar nerdeyse tüm CAD programları tarafından okunabilmektedir. İhtiyacınız olan bir parçanın 3B modelini üreticisinin web sayfasından bulabilirsiniz. Özellikle konnektör arıyorsanız Molex bu konuda çok iyi. Genel bir parça arıyorsanızda crabcad ve 3dcontentcentral gibi sitelere göz atmanızı öneririm. Bu sitelerde modeller için .wrl formatıda mevcut ama KiCAD e aktardığımızda her zaman düzgün açılmayabiliyor. Bu yüzden ben step 214 formatında indirip videoda anlattığım gibi Freecad ve KiCAD step-up tools'u kullanarak .wrl modellerini kendi footprintlerime göre ayarlıyorum. Wings3D ve OpenSCAD gibi programları kullanarak yapmakta mümkün, internette bu yöntemlede birşeyler yapanlar var ama emin olun en düzgün ve hızlı yöntem benim size gösterdiğim yöntem.

3B modellerinizi oluşturduktan sonra footprintlerinize bu modelleri atamayı Footprint Properties penceresinden yapıyoruz. 3D Settings sekmesinde Add 3D Shape butonu vasıtasıyla modelimizi seçiyoruz. Bu durumda modelimizin yolunu KiCAD statik bir şekilde kullanıyor. Bu yol değiştiğinde, örneğin klasör ismini değiştirdiğinizde, kütüphanenizi taşıdığınızda eklemiş olduğunuz tüm modeller kullanılamaz hale geliyor ve hepsini yeniden düzenlemeniz gerekiyor. 100 lerce dosyayı tekrar düzenlemeniz gerektiğini düşünsenize! İşte bu yüzden ortam değişkenlerini kullanıyoruz.

Ortam değişkenleri (Environment Variables) size sanal bir dizin yolu tanımlayabilmenize imkan sağlıyor. Bu değişken yolu kullanıp üzerine statik olarak kütüphanenizdeki modelleri gösterebiliyorsunuz. Bu durumdada kütüphane tasarımızı dondurmanız dizin yapısında değişiklik yapmamanız gerek. Bu şekilde kütüphanenizi taşıdığınızda 100lerce dosya içindeki model yollarını değiştirmek yerine KiCAD'e tanımladığımız ortam değişkeni karşısındaki yolu değiştirmemiz tüm modellerimizi tek bir hamlede tekrar bulunabilir hale getiriyor. Tabi bahsettiğim gibi kütüphaneniz altında statik bir dizin yapısı kullanmalısınız.

Ortam değişkeni ekleyebilmek için pcbnew altında Preferences menüsünden Configure Paths alt menüsünü seçmemiz gerekiyor. Karşımıza gelen pencerede Add butonuna tıklıyoruz. Name alanına benim örneğim için BRSLIB3D yazıyoruz. Path alanına kütüphane dizinini yazıyoruz, örneğin "C:\KiCAD\KiCADLibs\3DModels\". Bu noktadan sonra ${BRSLIB3D} şeklinde değişkenimizi KiCAD üzerinde kullandığımızda KiCAD yolu otomatik olarak buluyor.

Projemizin sonunda kartımızın görüntüsü aşağıdaki gibi olacak. Bu projede Altınkayanın pil tutucusu ve kutusunu kullandım. Hazır modelleri olmadığı için kendim çizdim. Altınkayadan okuyup dikkate alan çıkabileceği için belirtmek istiyorum. Diğer büyük parça üreticileri gibi websitenizdeki ürünlerinizin sayfaları altına o ürününüzün 3B modelini de ekleseniz çok güzel olurdu.




kicad umsddatalogger front view

kicad umsddatalogger bottom view

Videoda öne çıkan başlıklar aşağıdaki gibidir. (Youtube sayfasında video açıklamasında başlıkların başındaki zamanlara tıklarsanız direk o noktadan izleyebilirsiniz). Videoda mikrofon sıkıntısından dolayı ses mekanikleşmiş, bu durum için kusura bakmayın. İyi seyirler.


04:04 Yeni ortam değişkeni tanımlama
08:12 Mevcut footprinte hazır wrl modeli ekleme
09:08 Tanımladığımız ortam değişkenini kullanma
11:13 Freecad indirilmesi ve kurulması
12:00 KiCAD step-up tools indirilmesi ve kurulması
13:42 Online kaynaklardan 3B model bulunması
14:31 İndirdiğimiz modeli frecad de açıp stepup tools ile KiCAD'e aktarma
16:50 İkinci model ekleme örneği, case a tantalum kapasitör

Yorumlar
04 Mar 2017 Cumartesi, 18:56 tarihinde yazmış.

Çok teşekkürler abi, harikasın valla fanlarından biriyim :)

Adınız *:
e-Mail Adresiniz *:  ??
Web Siteniz:
Yorumunuz *:
Kalan karakter sayısı: 500
 
 

Tasarım ve Programlama Barış SAMANCI
Her hakkı saklıdır.
barissamanci.net  ©  2010-2024