Evde uyguladığım bu çalışmayı sizlerle paylaşmak istedim.Mutfak tezgahına aydınlatma satın almak istiyordum fakat piyasada satılan ürünlerin fiyatlarının yüksek oluşu ve bana göre yetersiz ışık vermesi sonucu iş başa düştü.Ben bunu power LED ler ile yaparım dedim ve kolları sıvadım.Sonucunda da 9 adet LED ile aşağıdaki resimdeki gibi şık ve yaklaşık 20TL maliyetinde bir aydınlatma ortaya çıktı. Üstelik yapımıda çok basit.
Kullandığım malzemeler: LEDlere sabit akım sağlamak için 34063, 9 adet 1W power LED, LED leri üzerine yapıştırmak için şerit şeklinde bant, 15V 1.5A trafo, biraz kablo, biraz silikon,biraz direnç, biraz konsansatör :) Tüm malzemeler elimde vardı, maliyette önemli rol oynayan LED leride $6’a ebay den satın alarak maliyeti baya düşürmüş oldum.
Nasıl birşey yapsam diye google da eşelenirken Yavuz Erol’un yazmış olduğu bir yazı denk geldi.Orjinalini bilim teknik kendimiz yapalım köşesinden okuyabilirisiniz.Fakat biz burda özetleyelim. Power LED ler diğer LED lere nazaran çok yüksek akım çekmektedir.Akım seviyesi LED in cinsine ve parametrelerine bağlı olarak 1W power LED ler için 300mA-350mA arasında değişir.Çektikleri yüksek akımdan dolayı zamanla ısınırlar ve ısındıkça çektikleri akımda artar.Eee? Akım artıyorsa daha çok ısınıp daha çok akım çekerler demekki. Dolayısıylada bir zamandan sonra yapıları bozulur ve ışık veremez hale gelirler.Bu yüzden power LED leri sürerken sabit akım veren devrelerden yararlanılır. Böylece LED ler ısınsa bile üzerinden geçen akım sabit olacaktır.Bende burada MC34063 entegresini kullandım.Bu entegre aşağıdaki şekilde bağlandığında, girişine 15V uygulandığında çıkışında 12V gerilim 320mA akım vermektedir.
Yukarıdaki devrenin girişine 24V uygulandığında çıkışında 5 adet power LED i sürebilir. Fakat benim elimde 15V luk trafo olduğu için onu kullanmayı tercih ettim. Mutfak tezhagının uzunluğu 3.5m olduğundan 9 adet LEDin yeterli ve homojen ışık vereceğini düşündüm ve dolayısıyla yukarıdaki devreden 3 adet paralel bağladım.Bu durumda çekilen akım 900mA-1A arasına denk gelmektedir.Benim trafo 1.5Alik olduğundan sorun oluşturmadı.Fakat sizde uygulamaya karar verirseniz kullandığınız malzemelerin akım ve gerilim değerlerine dikkat edin.
LEDleri eşit aralıklar ile bir bantın üzerine sıcak silikon ile yapıştırdım.Daha sonra bu bantı tezgahın üzerine bakacak şekilde dolabın arka yüzüne yapıştırdım.Devreyi dolapların üzerine yerleştirdim ve kablolarıda dolapların arkasından çektim.Böylece ortalıkta ne devre, ne kablo, nede LED gözüküyor.Sadece homojen ve parlak ışık gözüküyor.Toplamda 10W civarı güç çeken sistem gözükmesede mutfağın geri kalanını bile yeterli bir şekilde aydınlatıyor :)
Böylece ucuza güçlü ve şık bir aydınlatma yapmış olduk.Yukarıdaki devrenin Isis çizimini linkten indirebilirsiniz.Netlist kurulmuş olduğundan çizimi direk Ares’ e aktarıp baskı devresini oluşturabilirsiniz.Elemanların kılıf tipleri benim elimdeki elemanlara göre ayarlı durumda.İsterseniz değiştirebilirsiniz.
Power LED surucu devresi (12.1Kb)