25

HZR

2010

Power LED li aydınlatma yapalım

Yazan: Barış Samancı
Kategoriler:Analog

Evde uyguladığım bu çalışmayı sizlerle paylaşmak istedim.Mutfak tezgahına aydınlatma satın almak istiyordum fakat piyasada satılan ürünlerin fiyatlarının yüksek oluşu ve bana göre yetersiz ışık vermesi sonucu iş başa düştü.Ben bunu power LED ler ile yaparım dedim ve kolları sıvadım.Sonucunda da 9 adet LED ile aşağıdaki resimdeki gibi şık ve yaklaşık 20TL maliyetinde bir aydınlatma ortaya çıktı. Üstelik yapımıda çok basit. 

Kullandığım malzemeler: LEDlere sabit akım sağlamak için 34063, 9 adet 1W power LED, LED leri üzerine yapıştırmak için şerit şeklinde bant, 15V 1.5A trafo, biraz kablo, biraz silikon,biraz direnç, biraz konsansatör :) Tüm malzemeler elimde vardı, maliyette önemli rol oynayan LED leride $6’a ebay den satın alarak maliyeti baya düşürmüş oldum.

Nasıl birşey yapsam diye google da eşelenirken Yavuz Erol’un yazmış olduğu bir yazı denk geldi.Orjinalini bilim teknik kendimiz yapalım köşesinden okuyabilirisiniz.Fakat biz burda özetleyelim. Power LED ler diğer LED lere nazaran çok yüksek akım çekmektedir.Akım seviyesi LED in cinsine ve parametrelerine bağlı olarak 1W power LED ler için 300mA-350mA arasında değişir.Çektikleri yüksek akımdan dolayı zamanla ısınırlar ve ısındıkça çektikleri akımda artar.Eee? Akım artıyorsa daha çok ısınıp daha çok akım çekerler demekki. Dolayısıylada bir zamandan sonra yapıları bozulur ve ışık veremez hale gelirler.Bu yüzden power LED leri sürerken sabit akım veren devrelerden yararlanılır. Böylece LED ler ısınsa bile üzerinden geçen akım sabit olacaktır.Bende burada MC34063 entegresini kullandım.Bu entegre aşağıdaki şekilde bağlandığında, girişine 15V uygulandığında çıkışında 12V gerilim 320mA akım vermektedir.

 power led driver - surucu

Yukarıdaki devrenin girişine 24V uygulandığında çıkışında 5 adet power LED i sürebilir. Fakat benim elimde 15V luk trafo olduğu için onu kullanmayı tercih ettim. Mutfak tezhagının uzunluğu 3.5m olduğundan 9 adet LEDin yeterli ve homojen ışık vereceğini düşündüm ve dolayısıyla yukarıdaki devreden 3 adet paralel bağladım.Bu durumda çekilen akım 900mA-1A arasına denk gelmektedir.Benim trafo 1.5Alik olduğundan sorun oluşturmadı.Fakat sizde uygulamaya karar verirseniz kullandığınız malzemelerin akım ve gerilim değerlerine dikkat edin.

LEDleri eşit aralıklar ile bir bantın üzerine sıcak silikon ile yapıştırdım.Daha sonra bu bantı tezgahın üzerine bakacak şekilde dolabın arka yüzüne yapıştırdım.Devreyi dolapların üzerine yerleştirdim ve kablolarıda dolapların arkasından çektim.Böylece ortalıkta ne devre, ne kablo, nede LED gözüküyor.Sadece homojen ve parlak ışık gözüküyor.Toplamda 10W civarı güç çeken sistem gözükmesede mutfağın geri kalanını bile yeterli bir şekilde aydınlatıyor :)

Böylece ucuza güçlü ve şık bir aydınlatma yapmış olduk.Yukarıdaki devrenin Isis çizimini linkten indirebilirsiniz.Netlist kurulmuş olduğundan çizimi direk Ares’ e aktarıp baskı devresini oluşturabilirsiniz.Elemanların kılıf tipleri benim elimdeki elemanlara göre ayarlı durumda.İsterseniz değiştirebilirsiniz.
Power LED surucu devresi (12.1Kb)

power led surucu - driver

power led - power led surucu

Yorumlar
mustafa DAĞKUŞ
29 Haz 2010 Salı, 10:08 tarihinde yazmış.

merhaba. çalışmanız güzel tebrikler ama eksik gördüğüm bür ükü yanı var. o ledler o silikonları söker diye düşünüyorum. alüminyum pcb kullanıyorlarya bu iş için.çok ısınıyor olsa gerek. mdagkus at gmail.com

29 Haz 2010 Salı, 15:28 tarihinde yazmış.

Teşekkür ederim. Evet dediğin gibi silikonu eritecek kadar ısınıyorlar.Elimde alüminyum olmadığı için hem ledlerin altından hemde şekilde görüldüğü gibi kablodan silikonladım.Böylece sorun olmuyor. Yaklaşık 2 aydır her akşam kullanıyorum şimdilik bir sıkıntı yok.Soğutucu kullanılsa daha güzel olur tabiki.

21 Eyl 2010 Salı, 00:17 tarihinde yazmış.

Hocam bende bu devre için malzemeleri sipariş ettim. 220uH 560mA bobini özellikle aldım. Benim sormak istediğim? Bu devre ile max. 5 power ledmi sürebiliyoruz. Girişe maksimum kaç volt verebiliriz ? Çalışmalarızda başarılar...

21 Eyl 2010 Salı, 01:15 tarihinde yazmış.

Girişe 24V uygulandığında 5 adet power led sürülebiliyor. Ben denemedim ama Yavuz Erol orjinal yazısında öyle demiş. Bilim teknik kendimiz yapalım köşesinde yazının orjinalini bulabilirsin. Beş ay civarı olmuş, aydınlatma halen daha sorunsuz bir şekilde çalışıyor :)

04 Eki 2010 Pazartesi, 00:12 tarihinde yazmış.

Hocam kolay gelsin tekrar, Ben devreyi oluşturdum ve çok güzel verim aldım. Ancak; Hocam giriş voltajı 24 volt 3 led ile güzel çalışıyor. 5 Led bağladım, 12 voltluk zener diyot aşırı ısındı ve ledler yavaş yavaş yanmaya başladı. Bunun sebebi nedendir ? Yardımlarınızı bekliyorum. Saygılarımla...

04 Eki 2010 Pazartesi, 11:54 tarihinde yazmış.

Merhaba, LEDlerin üzerlerine düşen gerilimleri ve anakoldan geçen akımı ölçüp iletişim sayfasından mesaj atarsan yardımcı olurum.

Mehmet
02 Kas 2011 Çarşamba, 17:41 tarihinde yazmış.

Çok harika olmuş.Zaten geleceğin aydınlatma sistemi Led üzerine olacak.Benim bir sorum olacak devredeki R2 direnci watlı direnç mi,ve kaç watt.İyi çalışmalar dilerim. Saygılarımla Mehmet Aksulu

02 Kas 2011 Çarşamba, 20:59 tarihinde yazmış.

Geleceğin aydınlatma sistemi düşüncesine katılıyorum. Evet, direnç 1 watt lık. İyi çalışmalar.

Adınız *:
e-Mail Adresiniz *:  ??
Web Siteniz:
Yorumunuz *:
Kalan karakter sayısı: 500
 
 

Tasarım ve Programlama Barış SAMANCI
Her hakkı saklıdır.
barissamanci.net  ©  2010-2024