ARM işlemcileri öğrenmek isteyenler için ilk başta geliştirme kartı satın almak pahalıya mal olabilir. İlk etapta yazdıkları kodları bilgisayar ortamında hızlıca deneyebilecekleri simülatörler vardır.Bu yazımda yeni başlayanların Proteusta simülasyon yapabilmeleri için gereken minimum bağlantı ve ayarların nasıl yapılacağına değineceğim.
Genelde kod yazmak için kullanılan IDE lerin kendi simülatörleri vardır fakat görsel simülasyon yapması, işlemcinin çeşitli sensörler ve çeşitli entegre ve işlemcilerle etkileşime girebilmesi nedeniyle Proteus Isis simülasyon için güzel bir ortam sunmaktadır.İşlemci çeşitliliği azdır fakat bahsettiğim gibi yeni başlayanların güçlü işlemcilerle gelişmiş uygulamalar yapmayacağını düşünürsek simülasyon için mevcut işlemciler gayet yeterlidir.Proteus ARM7 çekirdeği için ve Philips in LPC2000 serisi işlemcilerinden giriş seviyesi olanlar için simülasyon desteği vermektedir. Örnek olarak göstermek için ben rasgele LPC2104 işlemcisini seçtim. Bu işlemcinin simülasyonu için yapılması gereken minimum bağlantı aşağıdaki şekilde görüldüğü gibi besleme pinleri, toprak pinleri, reset pini ve debug pinidir.
Aşağıdaki şekilde görüldüğü gibi 1.8V ve 3V olmak üzere 2 farklı besleme gerilimi vardır.Bu beslemeleri istenen gerilimde DC kaynak bağlayarak sağlarız.İşlemcinin normal çalışmasına devam edebilmesi için reset pinine lojik 1 uygulamamız gerekmektedir, aksi halde işlemci resetten çıkamaz. Diğeri ise debug pinidir.Bu pinin seviyeside debug yapmayacağımız için lojik 0 olmalıdır.Klasik örnek olması amacıyla “Hello World” uygulaması yaptım ve Virtual Terminale çıktıyı aldım.Aşağıdaki şekildeki çıktıyı veren kod Şu şekildedir.
printf ("Hello World.\nSizeof(double)=%d\n",sizeof(double));
Bağlantıları yukarıdaki gibi yaptıktan sonra ayarlamamız gereken diğer şeyler kristal frekansı ve kod dosyasının yeridir.Görsel olarak işlemcinin kristal pinleri bulunsada asıl olarak frekans “eleman ayarlarından” ayarlanır.Bunun içinde “Edit Komponent” (İşlemcinin üzerine sağ tıklayıp sonra sol tıklayınca açılır) ten aşağıdaki şekilde görüldüğü gibi kristal frekansını uygulamanızda belirttiğiniz frekansa ayarlıyorsunuz ve program file ile belirtilen alanda kod dosyasının yerini gösteriyorsunuz.Böylece yapmamız gereken işlemler son buluyor.