Yazan: Barış Samancı
Kategoriler:PIC

lc resonance frequency equitation

Yanda yazmış olduğum denklemi uzun zamandan sonra tekrar gördüğümde tabi yaa! dedim. Bir proje için araştırmalar yaparken rastgele PIC ile yapılmış LC metreler görmüştüm. Merak edip daha sonra tekrar bakılacaklar arasına not etmiştim. Bir süre önce aklıma geldi ve merak edip bir bakayım şuna dedim. Mantık şekildeki denklemde görüldüğü gibi çok basit. Bilinen bir L veya C ile LC osilatör kurup rezonans frekansını ölçüyoruz böylece denklemde sadece bir bilinmeyen kalıyor ve basit bir hesaplama ile bilinmeyenin değerini hesaplıyoruz. İnternette konu ile alakalı 1990lı yıllara kadar uzanan bir çok uygulama var. Ben bunları elimdeki malzemelere göre sadeleştirip aşağıdaki şemayı çizdim kendi yazılımımı yazdım.

Yazan: Barış Samancı
Kategoriler:PIC

Bu uygulama notunda çalışma zamanı esnasında PIC mikrodenetleyicilerin program hafızasına nasıl veri yazıp kullanabileceğinizi göstereceğim. Bazı kişilerin kullandığı mikrodenetleyicinin RAM hafızasının yetersiz gelmesi sonucu sistemi dağıtarak farklı mikrodenetleyicilere geçtiğini gördüm. Bu kadar zahmete girmek yerine RAM hafızada sakladığınız değişmeyen veya nadir olarak kullanılan static verileri flash hafızaya atarak flash’a göre çok daha düşük olan RAM den kazanç sağlayabilirsiniz. Bu uygulama notu ile sistem değiştirmek yerine küçük bir yazılım takviyesi ile ağır bir yükten kurtulabilirsiniz. Fakat bahsettiğim gibi verilerin çalışma esnasında oluştuktan sonra kullanım sıklığının düşük olması yada verilerin değişmeden kalması gerekmektedir. Çok fazla dinamik değişken ile anlık olarak çok yüksek miktarlarda işlem yapıyorsanız bu uygulama notundaki teknikler verimsiz kalacaktır.

Bu uygulama notunda elimde bulunan PIC18F97J60 mikrodenetleyicisi ile anlatım yapacağım. Kullandığınız mikrodenetleyicinin datasheet lerinde flash hafızaya yazım yapıp yapamadığını, blok uzunlukları gibi bilgileri öğrenebilirsiniz. Bu gibi bilgiler çipten çipe değişmektedir.Bu uygulama notunda anlattıklarım ile birden fazla amaç gerçekleştirilebilir. Bunlar aşağıda listelenmiştir.

  • Çalışma esnasında Flash hafızayı RAM gibi kullanabilirsiniz.
  • Çipi resetlediğinizde yada kapatıp açtığınızda verileriniz silinmediği için tekrar okunabilir olur.
  • Çip programlandıktan sonra çalışma esnasında program hafızaya program ekleyip işlemcinin akışını programı yüklediğiniz adrese verirseniz dinamik olarak yüklemiş olduğunuz program çalışır. (Bootloader tarzı uygulamalarınız için)
     

Uygulama notunu pdf olarak aşağıdaki linkten indirebilirsiniz. Aşağıda dökümanın özetini bulacaksınız.

Yazan: Barış Samancı
Kategoriler:Donanım, PIC

PIC 18F4685 ATX ARX 34

Bu yazımda şuan üzerinde çalıştığım bir projede geçici olarak kullanmak üzere aldığım 433Mhz bandında haberleşen ATX,ARX kablosuz alıcı ve verici modülleri test edeceğiz. Bu modülleri duymayan yoktur heralde.Kullandığım modülleri Udea’dan aldım.Datasheetlerine Udea’nın sitesinden ulaşabilirsiniz.

Modüller 433.92Mhz lik bir frekansta çalışmaktadır ve ASK modülasyon kullanmaktadır.Konuya biraz daha hakim olmak bakımından basit olarak ASK ve FSK modülasyonlara bir göz atalım. ASK modülasyonda sinyalin frekansı sabittir, genliği değiştirilir. Gönderilecek olan lojik mesajın seviyesine göre birden fazla genlik kullanılabilir.Uygulamamızda veriyi binary olarak gönderdiğimizden modülasyonda tek genlik kullanılmaktadır. Lojik 1 için A genliğinde bir sinyal gönderilirken lojik 0 için gönderilen sinyalin genliği 0 dır. FSK modülasyonda ise sinyalin genliği sabit olup frekansı değişmektedir.Lojik 1 için sinyalin frekansı artarken lojik 0 için frekans düşer.Aşağıdaki şekillerde ASK ve FSK modülasyon gösterilmiştir.

Yazan: Barış Samancı
Kategoriler:PIC

Bu yazımda ICD2 klonunu inceleyeceğiz. ICD2 microchip firmasının kendi üretmiş olduğu mikrodenetleyicileri programlamaki debug etmek için geliştirdiği bir cihazdır. edaboard forumundaki bazı kullanıcılar icd2 üzerindeki CY7C64613 entegresini PIC18F2550 ile değiştirmek istemişler ve zamanla 18F4550 kullanan çeşitli kopyalar üretmişlerdir. Ben bunlardan potyo2 versiyonunu kullanmaktayım.MPLAB IDE sine mükemmel entegre olmakta, programlama ve debug yapabilmektedir. Programlama hızı iyi olmasına karşılık biraz yavaş debug yapıyor.Uzun bir süredir kullanmaktayım ve şimdiye kadar bir sorunla kaşılaşmadım. Yaptığım devrenin fotografınını aşağıda görebilirsiniz.


Yazan: Barış Samancı
Kategoriler:PIC, Microchip Stack 5.20

Microchip TCP/IP Stack Kapağı

Yaptığım başka bir çalışma.Bu çalışmada PIC işlemcileri nasıl internete bağlayıp uygulama geliştirebileceğinizi gösteren bir e-kitap yazdım.Çalışmayı, örnek uygulamaları, devre çizimlerini paket halinde burdan indirebilirsiniz. Microchip Stack v5.20 (5.99MB) Kitap 74 sayfadır, hepsini burda anlatmak mümkün değildir fakat genel olarak içeriğine değineceğiz.Çalışmanın özetini okumak için devam ediniz :)

Microchip TCP/IP Stack’ i geliştirdiğiniz uygulamaları çeşitli ethernet modülleri ile kablosuz veya kablolu olarak alt ağlara veya internete bağlamanıza yarayan kodlar topluluğudur.Bunları bir nevi framework kütüphanesi olarakta düşünebiliriz.Yaptığınız uygulamaları uzaktan kontrol edebilir, veri toplama amacıyla kullanabilir veya web sunucusu olarak kullanabilirsiniz.Yapılabilecekler size bağlıdır.

Geliştirilmeye 2000 yılının başından itibaren başlanmıştır ve şuanki en yeni sürümü 5.20b dir. Bu kütüphane ile ethernet arayüzü olarak ENC28J60, ENCX24J600 serisi çipleri,dahili ethernet çipleri barındıran PIC işlemcileri veya ZeroG serisi kablosuz modülleri kullanabilirsiniz. Bu kodları 18F, 24F, 24H, dsPIC ve PIC32 ailelerinde kullanabilirsiniz.Fakat benim size tavsiyem kullanacağınız işlemcinin hafızası mümkün olduğunca yüksek olsun.Yoksa kapsamlı bir uygulama yapacak olursanız işleminin hafızası yetersiz gelebilir. Ben uygulamaları 18F serisi işlemciler ile yaptım.8 bitlik 18F ailesinden bir işlemci kullanacaksanız minimum 64K hafızaya sahip bir işlemci seçmenizi tavsiye ederim.

Geliştireceğiniz donanımlar bu kütüphane ile internetin tüm nimetlerinden faydalanabilmektedir.Çok profesyonel uygulamalar geliştirilebilir.FTP veya HTTP üzerinden donanımınıza dosya yükleyebilirsiniz,indirebilirsiniz, tüm özellikleri ile HTML bir web sitesi yayınlayabilirsiniz, yaptığınız donanımlardan mail attırabilirsiniz, TCP veya UDP üzerinden kendi uygulamanızı geliştirip yerel ağ üzerinden veya internet üzerinden donanımlarınızı kontrol edebilirsiniz.Bunların hepsini deneyip örnek kodları ile kitaba yazdım.Teknik bilgi için indirip okuyabilirsiniz.

Adından da anlaşılacağı üzere Stack, TCP/IP referans modelini kulanmaktadır.Bu dört katmanlı bir referans modelidir ve internet trafiğinde uyulması gereken bazı kuralları standartlaştırmaktadır. Stack yapısının TCP/IP modeline göre nasıl şekillendirildiğini aşağıdaki şekilde görebilirsiniz.Aşağıda adı geçenler ve çok daha fazlası kitapta anlatılmıştır.

Tasarım ve Programlama Barış SAMANCI
Her hakkı saklıdır.
barissamanci.net  ©  2010-2024